Autorijden wordt steeds duurder, maar fietsen blijft gratis

Nog vaker dan dat je normaal deed houd je momenteel de prijzen van de benzinestations in de gaten zodra je ze passeert. Teleurstellend genoeg zit er de laatste tijd veel beweging in, maar té vaak richting de verkeerde kant. Benzine wordt alsmaar duurder.

 

De torenhoge brandstofprijzen maken het voor velen een stuk onaantrekkelijker om de auto te pakken. Voor wie de mogelijkheid heeft, is het pakken van de fiets een stuk interessanter in vele situaties. Mocht bijvoorbeeld de woon-werkafstand het toelaten, is de fiets pakken nog helemaal niet zo’n gek idee. Zeker als de werkgever een vaste kilometervergoeding verstrekt, want die is vandaag de dag natuurlijk vaak niet meer dekkend voor de brandstofkosten die men maakt.

Onderstaande afbeelding slaat dan ook de spijker op z’n kop:

Is de aanname dat mede door de hoge brandstofprijzen vaker de fiets wordt gepakt? Is het zelfs een reden om een fiets aan te schaffen, voor sommige mensen?

Dat blijkt inderdaad zo te zijn. Op Fietsnieuws.nu geven verschillende verkopers van fietsen aan dat zij meer klanten krijgen die bewust op zoek zijn naar een fiets voor woon-werkverkeer, omdat ze de dure autoritjes liever niet meer willen betalen.  Ook zeggen verschillende verzekeraars dat een fietsverzekering in de afgelopen weken vaker is afgenomen. Het Belgische Nieuwsblad.be herkent overigens dezelfde beweging bij onze Zuiderburen. Zij geven aan dat ook de scooterverkoop in de lift is gegaan. Deze Vlaamse fietsenverkoper maakt zelfs een tachtig-urige werkweek om de enorme vraag aan te kunnen.

Ook werkgevers worden aan het denken gezet. Een leasefiets is, voor bij wie dat in de aard van het werk mogelijk is, erg interessant. Hellorider, leverancier van leasefietsen, ziet de belangstelling de laatste weken toenemen. Als werkgever is het overigens ook belangrijk om de fietsparkeervoorzieningen daar eveneens op aan te passen; zeker gezien het feit dat duurdere e-bikes steeds vaker het straatbeeld bepalen. Mede door deze beweging zijn wij de samenwerking aangegaan met StreetStuff voor de ontwikkeling van het AXLE IVO-fietsenrek.

Kortom: de stijgende benzineprijzen brengen een beweging in de markt op gang, of stimuleren deze in ieder geval sterk. Zowel fietsverkopers, fietsverzekeraars én werkgevers lijken zich erg bewust van de stijgende brandstofprijzen en de extra vraag naar een fiets als basistransportmiddel, met name voor woon-werkverkeer. Want eigenlijk is het ook gewoon zo: als je in staat bent om dagelijks de fiets te pakken in plaats van de auto, ben je een dief van je eigen portemonnee als je het niet zou doen.

Heeft de toename van het gebruik van fietsen effect op uw parkeervoorzieningen voor de fiets? Of deze verandering nu tijdelijk of permanent is: we kunnen u helpen met het oplossen van uw probleem. Neem contact met ons op, dan helpen we u graag verder.

Neem contact met ons op east

Offerte aanvragen