Fietsparkeerplaatsen bij een onzeker aantal bezoekers

Na de overwinning van Duncan Laurence in 2019 in Israël verplaatste het festival zich van Tel Aviv naar Rotterdam. Een groot cultureel verschil tussen beide landen is natuurlijk het aantal bezoekers dat gewend is om de fiets te pakken. In dit geval was dat niet eens de meest spraakmakende uitdaging van dit project: het Eurovisie Songfestival vond middenin coronatijd plaats, nadat het in 2020 al was geannuleerd en in 2021 dan toch écht plaats moest gaan vinden.

De belangrijkste aspecten van het project:

  • Opdrachtgever: Eurovisie Songfestival
  • Locatie: Ahoy, Rotterdam
  • Type: evenement
  • Diensten: op- en afbouw
  • Toepassing: model EVENT® voor bezoekers & model SEMI voor de crew

De organisatie koos uiteindelijk voor evenementenhal Ahoy, in Rotterdam. De organisatie had op voorhand echter een grote uitdaging: het aantal bezoekers dat naar de concertzaal mocht komen, én het aantal bezoekers dat ook uiteindelijk bereid waren om naar het festival af te reizen, zouden voor lange tijd onduidelijk zijn. Het waren immers onzekere tijden.

Die uitdaging vertaalt zich door naar het aantal bezette stoeltjes in de zaal, maar natuurlijk ook naar de benodigde parkeervoorzieningen rondom Ahoy. Bezoekers die uit Rotterdam zelf komen en op de fiets willen komen, of bezoekers van andere steden die vanuit bijvoorbeeld een station een OV-fiets pakken, moeten hun fiets eenvoudig en veilig kunnen parkeren in de buurt van de evenementenhal. Een zwerm aan fietsen rondom de locatie gedurende het evenement is natuurlijk niet gewenst. Hetzelfde geldt overigens voor het hoge aantal crewleden dat is betrokken bij dit enorme project: van de crew van de nationale en internationale televisie tot het personeel in de garderobe.

Gelukkig nam de organisatie contact met ons op om mee te denken. Als flexibele oplossing hebben we aangeboden om tijdig op- en af te schalen op het moment dat we meer inzicht hadden in het daadwerkelijke aantal bezoekers dat per fiets zou komen. Hiervoor hebben we het model EVENT® gebruikt, vanwege de efficiëntie van het fietsenrek (tot maximaal 30 fietsen per 2 vierkante meter). Het model is licht in gewicht en eenvoudig vast- en los te koppelen aan elkaar, waardoor we flexibel waren in het aantal fietsparkeerplaatsen er uiteindelijk daadwerkelijk beschikbaar zouden zijn. Voor alle personeelsleden die op de fiets kwamen, hebben we het model SEMI toegepast. Dit model is wat robuuster, waardoor personeelsleden hun fiets op een veilige manier kunnen parkeren en hier hun fiets ook voor langere tijd in het fietsenrek kunnen laten staan.

Uiteindelijk heeft deze flexibele manier van meewerken naar een tijdelijke fietsenstalling mede gezorgd voor een geslaagd Eurovisie Songfestival in Ahoy. En daar zijn we trots op!

Toegepaste producten:

Toegepaste diensten:

Heeft u een vergelijkbaar evenement en bent u opzoek naar een professioneel bedrijf dat met u meedenkt op het gebied van fietsparkeren? Wij helpen u graag verder.

Neem contact met ons op east

Offerte aanvragen