Deelfietsen winnen aan populariteit in de stad

Het weren van auto’s in de binnenstad. Al jaren is het één van de meest beroemde (en beruchte) topics in menig gemeenteraad. Zo wordt Amsterdam met de dag een stukje autovrijer en zijn auto’s in steeds minder straten van grote steden niet meer welkom.

Wat zijn de alternatieven voor snel transport binnen de stadsmuren? Gelukkig denken gemeentes daar ook in mee. Bovendien komen de innovatieve oplossingen hiervoor als paddestoelen uit de grond. Vaak in de vorm van creatieve start-ups die energie krijgen van meedenken over duurzame oplossingen voor transport. Denk aan circulaire oplossingen, of de deeleconomie, waarbij we samen gebruik maken van een select aantal scooters, fietsen, stepjes of zelfs auto’s.

Nederland kan wat dat betreft veel leren van België. In 2021 werden in Antwerpen bijna 4,5 miljoen ritten gemaakt met een deelfiets. Rotterdam schaalt het aantal deel-e-bikes op van 240 naar 560, een ruime verdubbeling. Amsterdam schafte in de zomer van 2020 1400 deelfietsen aan, nadat ze in 2017 juist uit het straatbeeld verdwenen. Zo zie je maar: grote steden hebben behoefte aan fietsen als transportmiddel.

Dan volgt uiteraard de volgende stap: hoe gaan deze steden een oerwoud aan wildgeparkeerde deelfietsen, -scooters en -stepjes voorkomen?

Offerte aanvragen