Zijn we klaar voor het “fietsplan van Nederland”?

Meer mensen op de fiets. Staatssecretaris Heijnen heeft in een nieuwbericht van 19 juli jongstleden aangegeven dat ze daar de komende jaren aan wilt werken. ‘De fiets helpt ons letterlijk en figuurlijk vooruit. Dat vinden we in Nederland gelukkig heel normaal, maar het gaat niet vanzelf. Daarom wil ik komende jaren, samen met werkgevers en andere overheden, fietsen voor meer mensen aantrekkelijk maken. Voor onze bereikbaarheid, gezondheid en de schone lucht.’

Als het aan het kabinet ligt, komen er dus nóg meer fietsen in het straatbeeld. We zien inderdaad liever meer fietsen dan auto’s op de weg, maar net als auto’s, deelscooters en andere nieuwe vervoersmogelijkheden hebben fietsers meer nodig dan enkel en alleen een fiets en een fietspad. 

Dat de fiets ons vooruit brengt vinden we in Nederland heel normaal, volgens de woorden van Heijnen. Toch is het “fietslandschap” in de afgelopen jaren behoorlijk veranderd. In dit artikel stippen we de belangrijkste elementen van het “toekomstige fietsplan van Nederland” aan en introduceren we ons toekomstvaste product: het AXLE IVO-fietsenrek.

Een fiets voor elke portemonnee

Fietsen wordt steeds duurder. Niet zozeer wanneer je het vergelijkt met autorijden, maar de fiets als product over het algemeen wél. Nieuwere snufjes, duurdere import van onderdelen uit bijvoorbeeld Azië en natuurlijk inflatie dragen daar allemaal aan bij. Ook is er simpelweg, net als in iedere branche, een personeelstekort bij fietsenwinkels en -makers. Tegelijkertijd blijft de vraag naar fietsen, onderdelen en reparaties onverminderd stijgen.

Maar liefst 200.000 Nederlandse kinderen leven in gezinnen die moeten rondkomen van een bijstandsuitkering. Zij hebben niet altijd geld voor een fiets. Ter vergelijking: voor veel Nederlanders is een fiets pas duur als het een ultramoderne e-bike is. Dat is voor veel gezinnen niet het geval: een fiets, hoe eenvoudig en goedkoop ook, past simpelweg niet altijd binnen het budget. En dan hebben we het nog niet eens over bijkomende kosten als reparaties en nieuwe onderdelen, waarvan de kosten vaker onvermijdelijk zijn bij de goedkopere fiets dan bij duurdere fietsen van betere kwaliteit. Heijnen geeft aan dat er een onderzoek loopt en er op korte termijn nieuwe oplossingen komen.

Meer e-bikes op straat

Het kabinet wil dat de komende 2,5 jaar nog eens 100.00 extra mensen de fiets naar het werk pakken. Heijnen heeft €50 miljoen beschikbaar om fietsenstallingen op stations te verbeteren, zodat het stallen van een fiets voor woon-werkverkeer aantrekkelijker wordt. En mochten werkgevers hun werknemers aan het fietsen krijgen, scheelt dat hen natuurlijk in transportkosten per werknemer (en overigens ook op ziekteverzuim: fietsen melden zich gemiddeld genomen minder vaak ziek). Het fietsplan met e-bike lijkt overigens goed te werken: 63% van de huidige e-bikegebruikers zegt dat ze hem voornamelijk gebruiken om naar hun werk te gaan.

De e-bike wordt hoe dan ook populairder. Senioren maken er graag gebruik van en ook steeds meer scholieren pakken de e-bike naar school. De gemiddelde waarde van een fiets in een stalling – of op straat – is daarmee behoorlijk gestegen: nog nooit waren fietsen zó duur. Dat de fiets ons meer waard is (voor zowel de grote als kleine poremonnee), heeft ook impact op hoe we onze fietsen parkeren, in stallingen of op straat.

Van veilige thuishaven naar onzeker eindpunt

De fiets is een middel om van A naar B te komen. Stel dat A je thuiswerkplek is, dan is B variabel: je werk, de stad, een evenement, een vriend of familielid, of de sportclub. Ben je dus aangekomen op B, dan denk je met die dure fiets wel twee keer na over waar en hoe je hem stalt.

Het klinkt misschien gek, maar als we meer mensen aan het fietsen willen krijgen, moeten we ook goed kijken naar het moment dat we juist van de fiets áfstappen en hem achterlaten. Wanneer je van A naar B bent gekomen, wil je je fiets makkelijk, snel én veilig parkeren. Zijn de huidige fietsenstallingen in de stad, in woonwijken, op werk, op school, bij stations, bij supermarkten en bij sportclubs dan nog wel toereikend, zowel in kwantiteit als in kwaliteit

Het antwoord: nee. We zien dat bestaande fietsenstallingen lang niet altijd meer toereikend zijn voor veel fietsers. Veel eigenaren van dure fietsen vinden oude fietsenrekken niet veilig voor hun fiets. De kans op schade of diefstal is simpelweg te groot. Bovendien passen grotere fietsen, bijvoorbeeld met rekje, vaak ook niet eens in het “traditionele” fietsenrek. Er hoeft maar één fiets te zijn die niet in de rekken past en daardoor foutief wordt geparkeerd, en dat zorgt meteen voor overlast voor alle fietsparkeerders in diezelfde stalling. Ongeduldige en gefrustreerde mensen proberen tóch langs al die foutief geparkeerde fietsen te komen, met schade tot gevolg. Of de gemeente haalt je fiets gewoon weg.

Tijd voor nieuwe, veiligere stallingen

Wij moedigen het plan om te investeren in het gebruik van fietsen absoluut aan. Zo moet fietsen betaalbaarder worden, maar vooral ook prettiger wanneer je juist níet fiets – ofwel, wanneer je hem parkeert. Stallingen moeten beter en veiliger zijn.

Omdat we als Fietsenrekkopen.com deze markt continu monitoren, weten we welke nieuwe mogelijkheden beschikbaar zijn. We zijn de Nederlandse distributeur-partner van het toekomstvaste fietsenrek AXLE IVO, een product van STREET-STUFF. Dit fietsenrek is diefstal-proof en het risico op een schade zoals een kromme velg is verleden tijd. Lees  alles over de AXLE IVO.

Lees ook deze artikelen

Offerte aanvragen